Somaj-tehnic-consultanta-pro-2020

Somajul tehnic – informatii complete pentru angajatori

Somajul tehnic nu este o notiune noua, introdusa in aceasta perioada in care multe companii se confrunta cu probleme generate de criza pandemiei de Covid -19, au existat aceste prevederi si inainte in Codul muncii si s-au folosit de ele si in alte situatii companiile cand au avut dificultati.

 

Conform art. 53 din Codul Muncii, din initiativa angajatorului, se poate intrerupe sau reduce temporar activitatea angajatilor, fara incetarea raportului de munca, din cauze economice, tehnologice, structurale sau similare. In aceasta perioada, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, beneficiaza de o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza, corespunzator locului de munca ocupat.

 

Indemnizatia este platita de angajator din fondul de salarii si angajatii raman la dispozitia angajatorului pe toata aceasta perioada, putand oricand sa se decida reinceperea activitatii.

 

Aceasta este prevederea in vigoare si stim ca, in diferite perioade, au fost companii care au apelat la acest tip de suspendare a contractului de munca, cunoscuta sub numele de somaj tehnic, pentru a-si pastra angajatii, desi erau in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea din diverse motive. Avantajul angajatilor este ca in aceasta perioada beneficiaza de asigurari de sanatate, de stagiu de cotizare si de o sursa de venit, chiar daca aceasta este diminuata.

Ce este nou cu privire la somajul tehnic?

 

Pornind de la aceasta prevedere a Codului Muncii, Guvernul a decis sa sprijine mediul privat in aceasta perioada prin suportarea indemnizatiei de somaj tehnic din fondul asigurarilor de somaj, pentru angajatii companiilor ale caror contracte de munca vor fi suspendate din initiativa angajatorilor. Astfel, companiile afectate direct sau indirect de criza generata de masurile luate pentru prevenirea raspandirii COVID 19, vor putea suspenda contractele de munca ale angajatilor, pe perioada instituirii starii de urgenta, indemnizatia de somaj tehnic urmand sa fie suportata de stat, masura introdusa prin Ordonanta de urgenta nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri în domeniul protectiei sociale în contextul situatiei epidemiologice determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. Ulterior, procedura de somaj tehnic a fost simplificata, prin Ordonanta de urgenta 32/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 30.03.2020, care modifica Ordonanta 30/2020. Valoarea indemnizatiei va fi de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.

 

O sa prezentam raspunsurile la cele mai intalnite intrebari despre somaj tehnic, raportandu-ne la cele mai noi modificari prevazute in Ordonanta 32/2020.

 

Cine beneficiaza de somaj tehnic?

 

  • Angajatii companiilor mici, mijlocii si mari cu contracte individuale de munca
  • Formele juridice de tip PFA, II, profesii liberale
  • Persoanele fizice cu contracte de drepturi de autor sau contracte sportive in derulare

 

Conform Ordonantei 32/2020, ajutorul a fost extins pentru toate tipurile de companii, pe orice domeniu de activitate afectat si pentru toti angajatii afectati de situatia actuala. Conditiile legate de diminuarea veniturilor fata de luna precedenta si numarul de angajati care puteau fi introdusi in somaj tehnic, au fost eliminate.

 

Astfel, daca esti unul dintre angajatorii direct sau indirect afectati de masurile impuse odata cu declansarea starii de urgenta, vei putea beneficia, din bugetul asigurarilor de somaj, de plata indemnizatiilor pentru toti angajatii. Valoarea indemnizatiei va fi de 75% din salariile brute prevazute in contractul de muncadar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut pe tara, adica 5429 lei, asa cum este el calculat pentru 2020. Daca salariile brute ale angajatilor depasesc aceasta suma, diferenta poate fi suportata de angajator.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de indemnizatie?

 

Singura conditie impusa este aceea ca angajatorul sa intrerupa total sau partial activitatea ca urmare a efectelor masurilor luate pentru prevenirea raspandirii COVID 19, dovedita printr-o declaratie pe proprie raspundere.

 

Desi procedura a fost simplificata si toate conditiile anterioare eliminate, trebuie sa tineti cont de faptul ca ceea ce declarati pe proprie raspundere trebuie sa fie sustinut de fapte reale, Guvernul urmand sa verifice veridicitatea celor declarate dupa incetarea starii de urgenta.

 

Angajatorul este obligat sa dea decizie de suspendare a contractelor de munca, in care sa precizeze care este perioada de suspendare, si sa inregistreze suspendarea in Revisal.

 

Supendarea din cauza starii de urgenta poate fi decisa doar pe perioada in care aceasta este instituita, adica in perioada 17 martie – 16 aprilie. In cazul in care perioada se va prelungi, se pot prelungi si deciziile de suspendare.

 

Ce se intampla daca un angajat are mai multe contracte?

 

In cazul in care un salariat are mai multe contracte de munca, va beneficia de somaj tehnic doar in situatia in care toate contractele sunt suspendate, caz in care va beneficia de indemnizatia corespunzatoare contractului de munca cel mai avantajos din punct de vedere financiar. In cazul in care cel putin unul dintre contracte este cu norma întreaga si activ în perioada starii de urgenta, angajatul nu beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic.

 

Se considera vechime in munca perioada de somaj tehnic?

 

Perioada in care se acorda indemnizatia de somaj tehnic constituie stagiu de cotizare. Calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, CAS si CASS se face de catre angajator din indemnizatiile încasate din bugetul asigurarilor pentru somaj. 

 

Cum se solicita indemnizatia pentru somaj tehnic?

 

Angajatorul va solicita plata indemnizatiilor pentru somaj tehnic la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, prin transmiterea pe email a unei cereri semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de declaratia pe proprie raspundere si de lista persoanelor care vor beneficia de indemnizatie. Indemnizatia va fi primita de angajator in cont, in termen de 15 zile de la depunere, iar angajatorul are obligatia de a vira sumele corespunzatoare catre angajati in termen de trei zile lucratoare de la primirea sumelor.

 

Indemnizatia pentru profesionisti, angajatii cooperatiei si contractele de activitate sportiva

 

In cazul in care cei care isi desfasoara activitatea ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, profesie liberala, angajati ai cooperatiilor sau obtin venituri din contracte de drepturi de autor sau contracte sportive isi suspenda aceste activitati din cauza situatiei generate de pandemie, pot beneficia de indemnizatie platita din fondul asigurarilor de somaj.

 

Pentru obtinerea indemnizatiei:

  1. profesionistii (reglementati conform Codului civil), salariatii unitatilor cooperatiste si persoanele care obtin venituri din drepturi de autor (daca este sursa exclusiva de venit) depun, prin email, la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala o cerere însotita de o declaratie pe proprie raspundere si copia actului de identitate. Indemnizatia va fi in cuantum de 75% din castigul salarial mediu brut.
  2. pentru titularii contractelor de activitate sportiva, solicitarea indemnizatiei se face de catre structurile sportive, prin email, în baza unei cereri semnata si datata de reprezentantul legal, însotita de declaratia pe proprie raspundere si lista beneficiarilor. Structurile vor incasa indemnizatiile si le vor distribui beneficiarilor. De indemnizatie beneficiaza persoanele prevazute la art. 671 alin. (1) lit. a) – c) din Legea nr. 69/2000 (sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori), iar cuantumul indemnizatiei este de 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut pe tara. In cazul in care contractele au o valoare mai mare, indemnizatia suportata de stat, poate fi completata de structura sportiva.

Foto credit www.pexels.com